De teloorgang van F3J nationaal en internationaal

Het laatste wereldkampioenschap F3J in Tekovsky Hradek, Slowakije, had 34 deelnemers, en wel 26 volwassen (waarvan 1 dame) en 8 jeugdleden; verdeeld over de volgende landen;

Land                 Volw                   Jeugd
Duitsland        3 + 1                     3
Italië                 3
Noorwegen     3
Polen               3                           1
Slowakije         3
Tsjechië           3                           1
Turkije             1
USA                  3                           3
Zwitserland    2

Gemiddeld vliegen er 17 landen op een zweef wereldkampioenschap (F3B, F3F,F3K) met ruim 50
volwassen deelnemers.
Dit keer geen Fransen, Belgen, Nederlanders, Denen, Zweden, Finnen,
Spanjaarden, en Engelsen.
Ooit, en dat is echt niet zo lang geleden hebben we op Deelen een Open Internationale wedstrijd gevlogen met 130 deelnemers en waren alle voornoemde landen
vertegenwoordigd.

De inschrijvingen voor Holland Glide F3J was dit jaar 12 (TWAALF) en dat mag je gerust een teloorgang noemen, dit was ronduit het dieptepunt.

Voor 2023 hebben we toch weer een wedstrijd F3J ingeschreven bij de FAI/CIAM voor augustus 2023, en we hopen die toch te vliegen. We schrijven wel een artikel voor op de website dat we 40 deelnemers nodig hebben om de wedstrijd financieel te kunnen organiseren, zonder inkomsten houdt het een keer op.
Het is niet het eerste artikel wat ik schrijf over (model)zweefvliegen, maar ik hoop toch dat er dit keer wat reacties komen van vliegers. Ik schrijf niet op fora, omdat ik me soms afvraag wie nu op wat reageert, en waarom.
Wat mij interesseert is eenvoudig: waarom worden de wedstrijden zo slecht bezocht?
Ik kan tal van mogelijkheden gaan opsommen, maar dat ga ik niet doen, ik hoop dat nu eens van de vliegers te horen. Ik ga ook geen vergelijkingen trekken met F3L of F3RES, ik denk er wel eens aan, maar de conclusies wil ik nu echt aan jullie overlaten, graag via het contactformulier.

Om in contact te komen met die mensen die graag vliegen met een zweefmodel organiseren we begin 2023 een “Open dag” waarschijnlijk op Terlet om te vliegen met zweefmodellen van alle maten. Ieder brengt zijn model(len) mee, wij zorgen voor rubber(s), lier(en) en lijnen. We maken er een gezellige dag van, organiseren een tombola met leuke prijzen enz.

Let wel: de aankondiging voor die dag wordt geplaatst op de websites van F3L (RES).nl en F3J.nl en dat kan op zeer korte termijn gebeuren. Het kan dus zo zijn dat als we donderdag zien, dat er een weekend aan komt met goed weer, en we kunnen terecht op een bepaalde plek, dat we dit op dat moment publiceren en dan kun je je ook opgeven dat je die dag aanwezig zult zijn.
Als je lid bent van de KNVvL geef dan ook je lidmaatschapsnummer op, ben je dat niet, geef dat dan ook aan, om verzekeringstechnische redenen zou dat handig kunnen zijn. Denk niet op 1 januari; “ dat komt wel “, want als het een zachte winter is en het weekend van 7 en 8 januari voldoet aan voornoemde eisen, dan gaan we ervoor.

Ik hoop echt van jullie het nodige te horen.

Wout Heijne, voorzitter Holland Glide, en ik vlieg RES, F3J, met oudere F3B modellen, en alles wat ik verder leuk vind.